Via: Trosrader.nl

Via: Trosrader.nl

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek nam tussen april en september 2013 toe met 10.000 mensen. Uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat sinds 1 oktober 2013 in totaal 91.812 consumenten hun hypotheek niet volledig hebben kunnen betalen. Het BKR registreert een betalingsachterstand als iemand meer dan 120 dagen achterloopt op het betalen van de hypotheek. Wanbetalers worden pas uit de administratie gehaald wanneer de hele achterstand is ingelopen.

Afvlakkende stijging

Lichtpuntje is dat de stijging voor het eerst in twee jaar afvlakt. Het aantal consumenten met een achterstand liep het afgelopen half jaar op met 12,1 procent, het half jaar daarvoor was dat nog 13,2 procent.  Hoewel het een begin kan zijn voor een positieve ontwikkeling, is het nog te vroeg om zeggen of de daling zich ook doorzet.

Eerder dit jaar kwam al naar voren uit cijfers van BKR dat ook steeds meer consumenten een betalingsachterstand hebben op een lening. Als oorzaak wordt de stijgende werkloosheid genoemd, waardoor mensen niet meer aan hun financiële verplichten zoals een lening of hypotheek kunnen voldoen.

 

Tags: , ,