bedrijfsautoLeasen klinkt minder bezwarend dan lenen, maar leasen is ook een vorm van financieren met geld dat je niet hebt. Er zijn verschillende vormen van lease. De overeenkomst tussen de verschillende vormen is dat het product wordt gefinancierd door iemand anders. Als tegenprestatie moet je maandelijks een last dragen.

Niet alle lasten zijn op te brengen met de maandelijkse inkomsten. Voor grote uitgaven moet spaargeld worden aangesproken, of er moet geleend worden om de uitgave toch te kunnen verrichten. Een auto is een goed voorbeeld van een last waar voor gespaard moet worden. Als het spaargeld er niet is, moet er geld geleend worden. Een andere manier om de auto te bekostigen is door te leasen. Bedrijven financieren hun wagenpark vaak door de bedrijfswagens te leasen. Dit heeft voor ondernemingen meerdere voordelen. Een auto leasen kan tegenwoordig ook voor particulieren. Er zijn verschillende leasevormen. De populairste vormen en termen zullen wij hieronder toelichten.

Wat is private lease?

Onder de noemer private lease is het mogelijk om als particulier een auto te leasen. Dit heeft als voordeel dat je de aankoopsom van de auto niet in één keer hoeft te betalen. Je kunt een nieuwe of redelijk nieuwe auto rijden voor een vast bedrag per maand. De leaseovereenkomst  kan zelfs inclusief de kosten van belasting, verzekering en reparaties zijn. Welke kosten in het leasebedrag verwerkt zitten bepaalt in sterke mate de hoogte van het maandelijkse leasebedrag.

 

Operationeel lease

Deze manier om een auto te financieren lijkt meer op huren dan op lenen. De leasemaatschappij blijft zowel juridisch als economisch de eigenaar van de auto. Gedurende de leaseperiode betaal je een vast bedrag per maand. Dit kan worden gezien als de maandelijkse huur. Bijvoorbeeld de afschrijving en de onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

 

Financial lease

Deze vorm van lease lijkt meer op een vorm van huurkoop. De leasemaatschappij blijft juridisch de eigenaar van de auto tot de auto volledig betaald is. Je wordt pas eigenaar van de auto op het moment je het volledige verschuldigde bedrag hebt voldaan.

 

Tags: , ,