blutHet aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening neemt nog steeds toe. Momenteel zijn er ongeveer 720.000 mensen die problemen hebben om hun lening af te lossen. Dat geeft de halfjaarlijkse BKR Kredietbarometer aan, waarmee Bureau Krediet Registratie meet welke trends en ontwikkelingen er in het betalingsgedrag van mensen die een lening afsluiten.

Een jaar geleden, in juli 2012, waren er fors minder consumenten met betalingsachterstanden. Dit jaar zijn er 45.000 mensen bijgekomen. 8,3 procent van alle bij BKR geregistreerde consumenten hebben nu een achterstand, vorig jaar was dat nog 7,7 procent.

De BKR Kredietbarometer meet alle mensen die vermeld staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) dat BKR beheert. Hierin staan bijvoorbeeld aflopende kredieten, consumptieve kredieten, doorlopende kredieten of saneringskredieten. Op het moment van afsluiten worden deze geregistreerd. Ook staat er dan bij of er een betalingsachterstand is.

Er zijn verschillende ontwikkelingen gaande. De eerste is dat mensen proberen hun leningen over te sluiten naar een goedkopere aanbieder. Bedrijven spelen hier handig op in door het aanbieden van een service om over te sluiten. Daarnaast besluit men minder snel te lenen. Mensen zijn voorzichtiger met het aangaan van financiƫle verplichtingen. Als laatste is dat de economische crisis nog niet is afgelopen en dat steeds meer mensen erdoor worden geraakt. Werkloosheid bijvoorbeeld kan dan resulteren in het niet kunnen aflossen van hun betalingsverplichtingen.

 

Tags: , ,