Het kan iedereen overkomen: je komt in de schulden. Soms weet je niet meer hoe je er ooit in verzeild bent geraakt en soms is de oorzaak overduidelijk. Maar wat de oorzaak ook is: hoe kom je weer uit de schulden. Dat kan behoorlijk lastig zijn met schuldeisers en deurwaarders die van alle kanten aan je lopen trekken en zo hoog mogelijke regelingen met je willen treffen, of erger nog: beslag op je inkomen en je spullen leggen. In veel gevallen is het het beste om professionele hulp in te schakelen.

Budgetbeheer

Bij budgetbeheer ben je het meeste gebaat als de schulden er (nog) niet zijn, maar het wel steeds lastiger wordt om rond te komen. Een budgetbeheerder zal volgens een vooraf vastgesteld plan ervoor zorgen dat de inkomsten hoger blijven dan de uitgaven en er dus geen nieuwe schulden kunnen ontstaan. Vooraf wordt afgesproken welke rekeningen door de budgetbeheerder worden voldaan en welke je zelf betaalt. Wat er overblijft na betalen van de rekeningen en eventueel sparen krijg je om van te leven.

Schuldhulpverlening

schuldhv

Voor schuldhulpverlening kun je terecht bij bijvoorbeeld een particuliere instantie, een gemeentelijke kredietbank of de Sociale Dienst van je gemeente. Bij schuldhulpverlening zal de instantie die schuldhulp verleend in contact treden met alle schuldeisers en de hoogte van de vorderingen opvragen. Met deze informatie en de inkomsteninformatie zal er een voorstel richting de schuldeisers berekend worden. Dit voorstel houdt in dat er een bepaald bedrag aan de schuldeisers betaald wordt en deze dienen als tegenprestatie het restant van de vordering kwijt te schelden. Het bedrag wat de schuldhulpverlener aan de schuldeisers betaalt, wordt als lening aan de schuldenaar verstrekt. De schuldenaar dient dit in termijnen aan de schuldhulpverlener af te lossen. De schuldeisers worden ineens of in 36 maandelijkse termijnen door de schuldhulpverlenende instanties voldaan.