Onterechte incasso

Als er door een bedrijf of onderneming onterecht geld wordt afgeschreven van je bankrekeningen, dan heb je recht op een terugboeking. In deze gevallen is het over het algemeen verstandig om contact op te nemen met de bank, zij kunnen je hier meer over vertellen.

Rechten bij onterechte incasso

geld-papierMachtigingen worden doorgaans schriftelijk afgegeven en het is daarbij verplicht dat er een geldige handtekening aanwezig is op de machtiging. Wanneer er geen geldige handtekening aanwezig is, dan heb je dus recht op een terugboeking. Naast schriftelijke machtigingen zijn er ook de telefonische machtigingen, maar hierbij geldt dat alleen bedrijven waarbij je in het verleden klant bent geweest gebruik mogen maken van deze vorm van machtigen.

Wanneer er niet wordt voldaan aan de bovenstaande regels, dan heb je dus recht om een incasso terug te laten boeken. Dit kan wanneer er geen machtiging is tot 13 maanden nadat het geld is afgeschreven, terwijl het bij onenigheid over de inhoud van de machtiging tot 56 dagen nadat het geld is afgeschreven kan.

Handige tips

  • Het inschakelen van rechtshulp is in eerste instantie niet gelijk nodig, al kan dit je eventueel wel op informatief gebied verder helpen.
  • Als je te maken denkt te hebben met een onterechte of onjuiste incasso, controleer dan eerst goed of je vermoedens juist zijn. Neem daarna contact op met je bank en vraag naar de procedure Melding Onterechte Incasso.
  • Na het indienen van een Melding Onterechte Incasso zal het doorgaans ongeveer 2 weken duren voordat je het geld daadwerkelijk terugkrijgt. Dit komt omdat de bank de machtiging moet controleren en moet nagaan of het bedrag inderdaad kan worden teruggeboekt. De partij die het geld heeft laten afschrijven is verplicht om de machtiging van de incasso minimaal 1 jaar tot een jaar na de laatste incasso of tot de machtiging vervalt bewaren.
  • Je kunt ook zelf contact opnemen met het bedrijf dat onterecht geld van je bankrekening heeft afgeboekt. Wanneer het om een misverstand gaat, dan is dit vaak de snelste manier om het geld terug te boeken.
  • Als je een Melding Onterechte Incasso indient, stel de onderneming of het bedrijf dat het geld heeft afgeboekt dan hiervan op de hoogte. Zo wordt voorkomen dat het geld na een terugboeking nogmaals wordt afgeboekt.
  • Houd altijd het saldo van je rekening en je afschriften in de gaten en controleer regelmatig of er niet onterecht geld is afgeschreven van je rekening.
 

Tags: , ,