online-rechtsgeldigheidWanneer je te maken krijgt met incasso, heb je bijna altijd te maken met overeenkomsten (contracten) die rechtsgeldig dienen te zijn. Veel van dit soort overeenkomsten worden tegenwoordig gesloten via e-mails of online gefaxte documenten. Maar hoe zit het met de geldigheid van dit soort overeenkomsten?

Een per e-mail opgestelde overeenkomst of contract kan rechtsgeldig worden afgesloten en anderzijds ook rechtsgeldig worden opgezegd. Ook verklaringen in e-mails zijn geschikt als rechtsgeldig bewijs. We kennen in Nederland geen eis dat een overeenkomst op schrift moet worden vastgelegd. Dit komt slechts in een zeer beperkt aantal soorten overeenkomsten voor. Het is dus mogelijk een geldige overeenkomst te sluiten per e-mail of internetfax (een fax die niet fysiek geprint wordt maar in je email binnenkomt). Zo’n verklaring of overeenkomst moet dan echter wel aan een aantal eisen voldoen. Een fysieke overeenkomst is dus zeker geen ‘must’ meer tegenwoordig.

Zo werkt het ook bij incasso. Wanneer je bijvoorbeeld via internet een opdracht tot koop van bepaalde goederen geeft, is dit direct rechtsgeldig en zit je vast aan de koop. Dit geldt zelfs voor de knop ‘bestelling plaatsen’. In Nederland hebben we de regel dat een overeenkomst is gesloten wanneer de ene partij een aanbod doet, en de andere hiermee instemt. Het is niet belangrijk hoe de aanvaarding hiervan wordt gedaan. Er is echter één echte uitzondering. Wanneer één van de partijen eist dat je via een bepaald kanaal communiceert, dien je hieraan te voldoen. Lees dus voorafgaand aan een aankoop of incasso eerst de voorwaarden, dat bespaart een hoop vervelende situaties.

 

Tags: , ,