Eenn deurwaarder en een incassobureau worden vaak onterecht door elkaar gehaald. Uiteindelijk hebben ze hetzelfde doen en dat is een schuld namens een schuldeiser incasseren, maar een deurwaarder kan veel verder gaan dan een incassobureau. Waar iedereen een incassobureau kan opstarten, kan niet iedereen een deurwaarder worden.

Een deurwaarder dient de 4-jarige opleiding tot deurwaarder te behalen, inclusief een jaar stage bij een gerechtsdeurwaarder. De deurwaarder wordt benoemd bij koninklijk besluit. Een deurwaarder heeft zich aan allerlei wetten en regels te houden die in ons wetboek zijn vastgelegd. Klachten kunnen ingediend worden bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders ingediend worden en in het ergste geval wordt de deurwaarder uit zijn of haar ambt gezet. Bij een incassobureau is dit alles niet aan de orde.

eindhoven  gerechtsdeurwaarder foto rien zilvoldEen incassobureau mag dan ook alleen aanmaningen sturen en telefonisch contact opnemen. Indien hier niet op gereageerd wordt, kan een deurwaarder ingeschakeld worden. De deurwaarder heeft de mogelijkheid om een dagvaarden op te stellen en de schuldenaar voor het gerecht te dagen. Uiteindelijk zal de rechter uitspraak doen en als de vordering wordt toegewezen, kan de deurwaarder na betekening (afgifte van een kopie van het vonnis aan de schuldenaar) over gaan tot het treffen van beslagmaatregelen. Deze beslagmaatregelen kunnen inhouden dat er beslag op het loon, de inboedel, de bankrekening of, in geval van een koopwoning, je huis wordt gelegd. De kosten kunnen door al deze maatregelen enorm oplopen en daarom is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de deruwaarder. In veel gevallen is het treffen van een regeling nog mogelijk. Communicatie met de deurwaarder is het sleutelwoord en daarmee wordt vaak erger voorkomen.